THE NIVE STORY

Ett problem för dagens lärare i automationsämnen är den snabba tekniska utvecklingen. Man köper in utrustning och läromedel för dyra pengar. Men några år senare är prylarna föråldrade. Det finns sällan någon möjlighet att uppgradera, utan man måste köpa nytt. Håkan Nilsson, lärare i styr och reglerteknik på Österängsskolan i Kristianstad tänkte därför till lite. Eftersom PC-datorn har blivit ett vanligt hjälpmedel i skolan och samhället i övrigt, bör man givetvis utnyttja den. Men problemet var att det inte fanns något tilltalande simuleringsprogram i reglerteknik på marknaden. De som fanns var antingen rena industriprogram som dels var väldigt dyra och även alldeles för avancerade för att användas i grundutbildning. Eller så var de skrivna av någon glad amatör som bara skrivit ett program och struntat i laborationer och andra hjälpmedel som behövs för att de skall kunna användas i utbildningen. Då vände han sig givetvis till sitt förra arbete, en pappersindustri på orten. Där fanns en gammal kollega som höll på med reglerteknik. En bra utgångspunkt för att skapa ett läromedel. Dels en tekniker som vet hur det fungerar i industrin och en lärare som vet vad som behövs för att lära ut det. Sagt och gjort, firman NIVE automation bildades och firades med tårtkalas. Programmeringsarbetet och laborationsskrivandet började. Programmeringen utfördes i Quick Basic som gav en snabbt program. Efter en regnig sommar kom version 1.0 av programmet PC REGLERSIMULERING ut. Det blev genast uppskattat av ett flertal lärare i landet. Nästa steg blev att i stället för simulering utveckla en version där riktiga givare och ställdon kunde anslutas. Därmed kunde gamla reglermodeller med pneumatikutrustning som ofta finns stående på skolorna moderniseras. Eftersom de båda versionerna av programmen fungerade likadant kunde eleverna prova en reglering först som simulering och sedan i verkligheten, och se hur pass bra eller illa teori och praktik stämmer överens. Ett önskemål var att inkopplingen av givare och ställdon skulle vara så enkel som möjligt. Därför utvecklades ett kort för analoga in- och utsignaler (4-20 mA) med distribuerad I/O. D.v.s kortet sitter placerat ute vid reglerutrustningen så att man slipper ett ormbo med sladdar in till datorn. Från kortet går det sedan en seriell kommunikationskabel in till datorn som då kan placeras på ett mera lämpligt ställe. Även intressant med tanke på dagens många datorstölder. Även detta program NIVEMATIK PC fick stor uppskattning på marknaden.

Men man får ju inte vila på sina lagrar. Så när windowsprogrammet Visual Basic kom ut på marknaden gjordes ett försök att överföra PC REGLERSIMULERING till detta. Men det visade sig vara en återvändsgränd. Det blev alldeles för långsamt. Använder man windows krävs det mycket kraftfulla datorer för att få ett acceptabelt resultat i ett realtidsprogram. Istället inriktades ansträngningarna på programspråket C som används mycket i sådana här applikationer. Samt ett utvecklingsprogram skrivet i Visual Basic.

1994 släpptes version 3.0. Utgångspunkten här har varit att eleven snabbt skall bli bekant med programmet och kunna göra sina laborationer på egen hand. Samtidigt skall det vara så öppet som möjligt så att det går att anpassa efter de olika behoven på skolorna. Det innebär att programmets utseende inte är låst. Utan utseende och funktion konfigureras helt i det tillhörande utvecklingsprogrammet REGKONFIG. Det gör att läraren kan rita egna processbilder, göra egna simuleringar mm. Genom detta minskar behovet av dyra uppgraderingar. Även hårdvarusidan har gjordes mer flexibel. Spänningssignaler typ 0-10 volt som används inom ventilationsbranschen kan användas.

Nu är vi framme vid år 2000 och version 4.0 Datorerna har nu blivit så snabba att även windowsbaserade program av den här typen går att köra. I denna version är själva reglerprogrammet och konfigureringsdelen helt integrerade med varandra. Programmet är skrivet i Visual Basic. Det ger tillgång till fördelarna med windowsmiljön där användarna lätt känner igen sig. Det gör att programmet blir lättanvänt.

År 2020 släpptes version 5. Programmerat i VB.net.
Diverse förbättringar. Förbättrade trendfunktioner, förbättrad visualisering av en regulators inre signaler. Specialsida för förklaring av D-funktionen i regulatorn. 
Debugger för blocklistan. Den visar i realtid värden för de olika beräkningarna i blocklistan.

 

 

Tillbaka till förstasidan